2009-06-12 13:56:56• hírek • Gozner Gertrud

Szatmár megye madártávlatból

Szatmár megyei és európai légifelvételekből nyílt pénteken kiállítás a Megyei Múzeumban. A 80 kiállított fotó nagyobb részt Otto Brasch, a világ egyik legismertebb légifotósa készítette Európa fölött. Többek közt Nagy-Britanniát, Németországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot tekinthetjük meg madártávlatból.

A Szatmár megye fölött készített felvételeket a megyei múzeum régészei készítették a pilóták mellett ülve. A kiállítás érdekessége, hogy a légifelvételeket mint régészeti kutatási eszközöket mutatják be. Ugyanis a magasból fotózva szépen kirajzolódnak az egykori emberi települések, templomok, erődök nyomai, így avar sírokat vagy római utakat lehet felfedezni.

Amint a múzeum szakemberei kifejtették, az egykori kőfalak mentén más színű a növényzet, és ezt egyedül a levegőből lehet észrevenni. Az egykor megmozgatott földnek már mások a tulajdonságai, ami elszínezi a fölötte levő növényzetet. A légifotózást már negyven éve rendszeresen használják Európában archeológia kutatásoknál.

Romániában ezt nehéz megvalósítani, mivel sok helyszín nemzetbiztonsági szempontból titkosított, nem szabad fotózni. Például Szatmár megyében a határvidéken. A megye települései közül többek közt Kaplonyt, Nagykárolyt, Érendrédet, a Kányaházi tavat, Tasnádot és Szatmárnémetit tekinthetik meg az érdeklődök.


A légirégészetet szeretnék meghonosítani Romániában.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: